I de seneste år har jeg medvirket i forskellige artikler samt TV- og radioudsendelser om, hvorfor vi laver håndarbejde og håndarbejdets gavnlige virkning på vores mentale helbred.
Her er et udsnit af de forskellige presseomtaler.
Dagens gæst har brugt årevis på at finde ud af, hvad der sker med os, når vi strikker, smører cykelkæden i olie, laver mad og hvad man ellers kalder håndarbejde og håndværk. Hun mener, det gør os lykkelige og kan hjælpe mod mentale lidelser. Det skal jeg vide mere om, så find strikketøjet frem og lyt med.
Det er i sig selv fantastisk at have aktiviteter i ens liv, som man er passioneret omkring - Men det ER rent faktisk også sundt. I dette afsnit fortæller Anne Kirketerp om sin forskning, der viser, at koncentrationsevnen skærpes og den mentale trivsel løftes, når vi dyrker aktiviteter, der er så lystbetonet, at vi bliver passioneret omkring det. Anne Kirketerp gør det også helt klart: Craft er IKKE en strikke-psykologi, men indbærer også fx surdejsbagning og fluebinderi.
Kan du bruge strikning, snedkeri, broderi eller f.eks. madlavning til at få det - både fysisk og psykisk - bedre? Svaret er “ja”, og i dette program bliver vi klogere på hvorfor og hvordan. Vi skal nemlig se nærmere på begrebet craft psykologi, og på hvilke måder håndarbejde og håndværk kan have sundhedsfremmende effekter.
CRAFT PSYKOLOGI VED ANNE KIRKETERP
Ja, den er god nok, det er godt for dig at strikke! Kunsthåndværker, håndarbejdslærer og psykolog, Ph.d. Anne Kirketerp har de sidste 20 år forsket i Craft psykologi: Teorier som begrunder og beskriver håndarbejdets gavnlige virkning for vores sundhed og trivsel. Vi spørger hende, hvad det egentlig er der sker med os, og vores kroppe og hjerner når vi strikker?
Den gode hobby. Den meningsfulde unødvendige aktivitet. Hyggen med fordybelsen – uden deadlines og bedømmelser. Fascinationen af processen frem for resultatet. Det der er lokkende at lave uden at være andet end dét, det er. Vært Henrik Tingleff er flere gange i denne programrække blevet gjort opmærksom på, at han bør lære at lave ingenting, lære at lave noget nytteløst, lære ikke at tænke på arbejde hele tiden… At han bør få sig en hobby. Sammen med Anne Kirketerp dykker han ned i hobbyens psykologi.
I denne podcast stiller vi ind på Mindfulness - og alt det gode strik gør ved os. Vi er nysgerrige på craftspsykologi - og har selvfølgelig gæster i studiet!
MINDFUL HÆKLING - VEJEN MOD MINDRE STRESS OG MERE GLÆDE
Journalist, Osteopat DO og Master i Positiv Psykologi, Arnheidur Hanna Tómasdóttir har skrevet en fin lille artikel om Mindful hækling og hvad det går ud på.
Jeg har en artikel med i Psykiatrifondens nye blad med fokus på børn og unge med psykisk sygdom. Her fortæller jeg bl.a., hvordan det at lave craft ikke kan erstatte psykiatrisk behandling, men at det kan lindre blandt andet angst og depression.
Gennem 6 måneder fulgte journalist Karin Svennevig mit kursus i "Mindful hækling" . Kurset var specielt lavet til disse 6 kvinder som allerede kendte hinanden men for fleres vedkommende - aldrig havde hæklet før! Kurset var 5 gange - og 5 forskellige positiv psykologiske øvelser - og derudover hæklede de mindfuldt mellem hver gang.
GLEM DIG SELV OG BLIV GLAD
Hvorfor laver vi håndarbejde? Hvilke psykologiske forklaringer er på vores glæde ved at lave tekstiler?
NÅR HÅNDARBEJDE HELER SJÆLEN
En artikel om det vi oplever når vi er stille fordybet i mindful håndarbejde.
Udsendelsen viser, hvordan Crafts-psykologi kan bruges til at højne vores trivsel og reducere stress. TVMidtVest fulgte mig i to dage og optog blandt andet på Center for Mestring i Viborg, hvor jeg har uddannet en del af deres dygtige medarbejdere.